KADIPATEN PASIR LUHUR

Kadipaten Pasir Luhur, jaman ganu kue salah siji Kadipaten sing mlebu wilayah Kerajaan Pajajaran (Kerajaan Galuh – Kawali).

Jaman Kesultanan Demak dipimpin Sultan Trenggono (Sultan Demak ke III), Kadipaten Pasir Luhur termasuk wilayah Kesultanan Demak sing strategis. (lebih…)

Agustus 8, 2008 at 5:39 am 11 komentar

BASA NGAPAK

Basa mBanyumasan yakuwe: pitutur/omongan sing nganggo sistematika tinentu sing dituturaken masyarakat Banyumasan kanggo makili wujude benda, tingkah/polah, gagasan karo kahanan. basa Banyumasan kiya kadhang diarani basa ngapak-ngapak lan dadi salah sijiné ciri wanci/idéntitas masyarakat Banyumasan. (lebih…)

Agustus 8, 2008 at 5:26 am 6 komentar

TATAR NGAPAK

Jawa Tengah salah sijine propinsi sing ana neng Indonesia ndue pirang-pirang ragam basa lankabudayan. salah sijine ana nang daerah Jawa Tengah bagian kidul-kulon. Neng daerah kono basa sing dienggo sejen dieleke karo basa daerah liane sing ana neng Jawa Tengah. Basane kue biasane terkenal karo sing jenenge basa NGAPAK. Akeh sing ngomong nek basa ngapak kue,luwih tua sekang basa jawa. Daerah sing nganggo basa ngapak kue banyumas, cilacap, purbalingga, banjarnegara, kebumen bagian kulon.

salah sijine kesenian sing ana nang tatar ngapak jenenge ebeg. Ebeg nek miturut critane kue jenis ibing-ibingan sing nyritakna latian perang wektu semono. Ebeg biasane dimaina nang wong 5 – 8. biasane di iringi karo tabuhan gendanglan kanca-kancane. Ebeg biasane ya ana sing kesurupan, nek dolanan ebeg suene antara 15-20menit.

panganan sing khas sekang tatar ngapak jenenge mendoan. mendoan kue digawe sekang tempe tipis digoreng karo trigu setengah mateng, dipangan pas anget karo nyigit lombok iji.

Agustus 4, 2008 at 8:01 pm 6 komentar

Tempe Mendoan

Tempe Mendoan adalah sejenis masakan tempe yang terbuat dari tempe yang tipis, dan digoreng dengan tepung sehingga rasanya gurih dan renyah. Secara tradisional di wilayah Banyumas, tempe yang digunakan untuk mendoan adalah jenis tempe bungkus yang lebar tipis, satu atau dua lembar perbungkus. Aakan tetapi tempe mendoan juga dapat dibuat dari tempe biasa yang diiris tipis-tipis namun lebar.

Bahan:
– 300 g tempe, iris lebar tipis 10×15 cm
– 2 batang daun bawang, iris halus
– 100 g tepung beras
– 1 sdm tepung terigu
– 125 ml air
– minyak goreng

Haluskan:
– 2 siung bawang putih
– 1 butir bawang merah
– 1 sdt ketumbar
– ½ sdt merica butiran
– 2 sdt garam

Cara membuat:
– Aduk tepung dengan bumbu halus, daun bawang, dan air hingga rata.
– Celupkan tiap potongan tempe dalam adonan tepung.
– Goreng dalam minyak panas dan banyak hingga adonan tepung membeku tetapi belum mengeras, matang tetapi tidak kuning atau kering. Angkat, tiriskan.
– Sajikan hangat dengan sambal kecap rawit. Untuk 12 buah.

Juli 29, 2008 at 1:23 pm 2 komentar

LOKAWISATA BATURRADEN

Juli 29, 2008 at 1:16 pm Tinggalkan komentar

pemandangan baturaden

Juli 29, 2008 at 1:06 pm Tinggalkan komentar

SUGENG RAWUH

Sedulur kabeh sing nang endi ora, muga muga kabare sampean pada siki lagi sehar tur bergas. amin.

kie ana makanan khas asli banyumasan (banyumas, cilacap,purbalingga, banjarnegara, kebumen, lan sekitare) mendoan. mendoan paling enak di maem nganggo cengis.

Juli 29, 2008 at 12:44 pm 7 komentar


Kategori

Blog Stats

  • 5,857 hits
Juni 2017
S S R K J S M
« Agu    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930